Vloženo: 28.11.2022 10:43
Autor: Oldřich Vybíral

Organizace

SZÚ

Popis akce

  • Typ akce: konference
  • Začátek: 13.12.2022 8:30
  • Konec: 14.12.2022 15:00
  • Místo: Praha, Jeremiášova 1249/7, 150 00
  • MAKRO Akademie

Troufáme si říci, že tento seminář je jedinečný. Máme tým na slovo vzatých odborníků, kteří se tématu dlouhodobě věnují. Představí vám trendy, které jsou ve světě samozřejmostí. Poradí vám, jak už zítra udělat konkrétní změny. Bezmasé pokrmy jsou již pár let nedílnou součástí jídelního lístku školních jídelen. Většinou to ale nejsou pokrmy, které by patřily k nejoblíbenějším, přitom ten potenciál mají. Zelenina má širokou paletu barev, vůní a chutí, dává obrovský prostor pro kreativitu. Jen je potřeba s ní správně pracovat, aby si krásnou barvu, vůni a konzistenci zachovala. Zelenina nebo ovoce by měly tvořit polovinu každého našeho denního jídla. Ve výživě se dlouhodobě stupňuje (a je to rozumné) tlak na větší konzumaci rostlinných potravin. Víte, jak to ale udělat, aby dětský organismus dostával to, co má, a měl prostor se zdravě vyvíjet?

 
 
 

 

Pozvánka na praktický seminář BEZMASÉ POKRMY
 

Dobrý den, 

srdečně Vás zveme na 4. seminář pro personál všech školních jídelen v ČR  v rámci projektu Máme to na talíři a není nám to jedno (MTNT) podpořený záštitou Ministerstva zdravotnictví. 

 

Termíny konání:                          úterý, 13. prosince 2022  nebo
                                                      středa, 14. prosince 2022 (vyberete si jeden z termínů)        
Čas:                                              8:30 - 15:00 
(teoretická část začíná v 9.00)

Místo konání:                               MAKRO Akademie, Jeremiášova 1249/7, 150 00 Praha Řeporyje-Stodůlky

Cena semináře:                           2 200 Kč vč. DPH / osoba
                                                      (platba na místě v hotovosti nebo kartou)

Cena zahrnuje teoretickou a praktickou část, občerstvení v průběhu konání semináře včetně oběda.

 

 

 

 

Obsah semináře

Troufáme si říci, že tento seminář je jedinečný. Máme tým na slovo vzatých odborníků, kteří se tématu dlouhodobě věnují. Představí vám trendy, které jsou ve světě samozřejmostí. Poradí vám, jak už zítra udělat konkrétní změny.

Bezmasé pokrmy jsou již pár let nedílnou součástí jídelního lístku školních jídelen. Většinou to ale nejsou pokrmy, které by patřily k nejoblíbenějším, přitom ten potenciál mají. Zelenina má širokou paletu barev, vůní a chutí, dává obrovský prostor pro kreativitu. Jen je potřeba s ní správně pracovat, aby si krásnou barvu, vůni a konzistenci zachovala. Zelenina nebo ovoce by měly tvořit polovinu každého našeho denního jídla.
Ve výživě se dlouhodobě stupňuje (a je to rozumné) tlak na větší konzumaci rostlinných potravin. Víte, jak to ale udělat, aby dětský organismus dostával to, co má, a měl prostor se zdravě vyvíjet?

Na našem semináři si společně řekneme o různých rostlinných složkách a jejich vlivu na zdraví, o tom, jak menšími změnami na našem talíři můžeme i my ovlivnit zdraví naší planety. Naučíte se správně pracovat s rostlinnými potravinami, tak aby pokrm na talíři byl atraktivní pro děti. Povíme si, jaké bylinky, natě a koření se k různým druhům rostlinných potravin hodí.

Ve varně se o vás postará příjemná a usměvavá parta kuchařů Makro akademie, kteří vždy mají nápady a poradí s jakoukoli nesnází.

Státní zdravotní ústav získává znalosti, informace a dovednosti z první ruky z řady celosvětově uznávaných institucí a přenáší je v praktické a srozumitelné informace a návody. Proto je garantem právě správnosti teoretické části kurzu.
 

 

 

 

Odpovíme si na otázky
 

  • Jak souvisí lidské zdraví a zdraví naší planety? Planetární přístup je nádherný příklad, do jaké míry může naše výživové chování ovlivňovat zdraví planety. Nejedná se o žádný extremistický směr. Je to o pochopení, jak naše chování ovlivní budoucnost našich dětí. 
  • Co mohu udělat pro své zdraví a zdraví našich dětí?  Často si myslíme, že víme. Jenže neumíme své znalosti promítnout do konkrétních kroků. To je důvod, proč selhává prevence. Nechceme vám papouškovat výživová doporučení. Ukážeme vám jak na to. Budete schopni uskutečnit  okamžité změny nejen u sebe (protože i vaše zdraví je důležité!), ale i v jídelníčcích vašich jídelen.
  • Na co si dát pozor? Poskytneme tahák, jak sestavit vyvážený bezmasý pokrm. Na jídelních lístcích často vidíme kombinace bezmasých pokrmů, které dětem nenabízí všechny potřebné živiny. 
  • Jak upravuje pestrost jídelníčku projekt Máme to na talíři? Současné "Nutriční doporučení ke spotřebnímu koši" je tu s námi už 8 let. Je na čase jej posunout dál, aby více odpovídalo současným poznatkům.
  • Schválně, kolik znáte obilovin, luštěnin a druhů zeleniny a ovoce?

Všechna témata propojíme ve smysluplný celek a vše si vyzkoušíte ve varně při přípravě bezmasých pokrmů – nacvičíte kulinářské techniky, které se promítnou do pokrmů inspirovaných nejen českou ale i světovou kuchyní (Asií, Indií, Afrikou, středomořím) a dnešním trendem "street food".    

 

 

 

 

Naše semináře Vám poskytnou ucelený trénink v kulinářských dovednostech a znalostech základních principů výživy. 
Semináře jsou připraveny na základě vzdělávacího programu Kulinářské umění a přizpůsobeny pro potřeby školních jídelen. Na správnost z hlediska výživy a vhodnosti pro školní jídelny dohlíží Státní zdravotní ústav. Seminář se koná v prostorech MAKRO Akademie, která zajišťuje i lektorské vedení v praktické části. Navazujeme tak na tradiční semináře, které se konaly v rámci projektu Zdravá školní jídelna. Systém vzdělávání jsme však více zaměřili na samotné kulinářské techniky, jejichž zvládnutím si absolventi poradí s jakoukoli surovinou.

Děkujeme a těšíme se na Vaši účast!  

 
Mgr. Alexandra Košťálová
Manažerka projektu
M: 605 883 418