Vloženo: 01.03.2021 Autor: Oldřich Vybíral / Oddělení vzdělávání

Novinky na březen 2021 na metodickém portálu rvp.cz.

 


Nový newsletter Metodického portálu RVP.CZ

číslo 3, březen 2021

Zapište si do kalendáře termíny online setkání

kalendar

3. 3. 2021 od 20:00 – Nedirektivní komunikace aneb jak se domluvit s dětmi

Mgr. Helena Kumperová nás již provedla skrytým kurikulem, podporou asistenta pedagoga a nyní se bude věnovat komunikaci, která nebolí a pomáhá najít cestu k dítěti.

4. 3. 2021 od 20:00 – Metodika třídnické hodiny prezenčně i online

Práce na vztazích s jednotlivými žáky i uvnitř třídního kolektivu je dnes složitější než kdy jindy. Po návratu žáků do škol bude navíc znovuoživení sociálních vazeb i prevence a ošetření toho, co se odehrálo za vypnutými kamerami, předním úkolem třídních učitelů. Své zkušenosti, tipy a podněty v tomto směru nabídne psycholožka Mgr. Jana Lidická.

10. 3. 2021 od 20:00 – Otevřené bádání

V otevřeném bádání se učitel stává průvodcem a žák badatelem, stanovuje otázku, řeší hypotézu, zkoumá, pracuje v týmu, své výsledky prezentuje a obhajuje. Ing. Martin Kříž si pro nás připravil další webinář s tématem badatelské výuky.

17. 3. 2021 od 20:00 – Jak na inovaci ŠVP

Jak zajistit, aby se z ŠVP nestal časem muzejní exponát? Jak zajistit, aby ŠVP stále odrážel realitu školy, potřeby žáků i představ rodičů a zřizovatele? Jak využít potenciálů, nápadů a tvořivosti všech pedagogů školy? Mgr. Anna Doubková a PaedDr. Karel Tomek se s námi rádi podělí o své lektorské zkušenosti.

24. 3. 2021 od 20:00 – Praktické využití podpůrných opatření u žáků s PAS v běžných třídách

Podpůrná opatření představují podporu pro práci pedagoga s dítětem, žákem či studentem (dále jen „žák“) v případech, kdy speciální vzdělávací potřeby žáka vyžadují v různé míře upravit průběh jeho vzdělávání. Která volit a jak je využít na maximum, nám poradí Mgr. Lenka Bittmannová ze SPC při Národním ústavu pro autismus (NAUTIS).

31. 3. 2021 od 20:00 – Psychohygiena rodiče pro 21. století

Distanční výuka je náročná nejen pro učitele a žáky, ale také pro rodiče. Jak se vyhnout stresovým situacím? Jak pracovat s relaxačními metodami? Mgr. Roman Pešek nám rád poradí.

Online setkání projektu APIV A

2. 3. 2021 od 15:00 – Legislativní ukotvení vzdělávání dětí, žáků se SVP – poslední změny v legislativě a jejich dopad

Primárním obsahem webináře budou poslední změny v poskytování podpůrných opatření a jejich dopad na pedagogické pracovníky. Lektorka: JUDr. Hana Poláková.

30. 3. 2021 od 17:00 – Plán pedagogické podpory v praxi

Představíme si základní zásady efektivní tvorby PLPP, proces tvorby PLPP a budeme se věnovat jednotlivým příkladům PLPP. Lektorka: Mgr. Jana Mrázková.

Služba pro vás: Chcete být informováni o aktuálním online setkání? Nechte si zasílat upozornění na webináře e-mailem. Stačí pouze zadat vaši e-mailovou adresu. Zasílání upozornění můžete kdykoli zrušit.

Přihlásit se k odběru upozornění »

Výběr aktuálních příspěvků

 

Modul Články

Modul DUM

Z ostatních aktivit

OrgPad ve výuce na prvním stupni ZŠ
autor: Barbora Jeřábková

Text shrnuje základní charakteristiky nástroje OrgPad a jeho konkrétní přínos ve výuce. Tato platforma se širokou škálou využití je ideální pro učení se v souvislostech.

Digitální technologie ve výuce žáků nadaných a mimořádně nadaných
autor: Alice Kourkzi

Článek popisuje možnosti využití digitálních technologií při vzdělávání žáků nadaných a mimořádně nadaných. Zmiňuje pozitiva a negativa, která s sebou využívání těchto nástrojů u daného typu žáků přináší.

Využití platformy Kahoot v distanční výuce
autor: Mgr. Markéta Pravdová

Příspěvek představuje využití platformy Kahoot ve vzdělávání. Popisuje, jak vytvořit jednoduchý kvíz, ale i streamovanou hodinu. Článek je doplněn instruktážním videem.

Přírodní krajiny – pouště
Autor: Mgr. Jan Zicha

Prezentace pro aktivní práci žáků na PC v programu Microsoft PowerPoint s využitím nabídnutých internetových zdrojů. Přílohou je pracovní list.

Měření úhlů
autor: Mgr. Radomír Macháň

Dvojice appletů v matematické aplikaci GeoGebra k procvičení měření velikostí úhlů. V prvním appletu jen konvexních, ve druhém i nekonvexních.

Základy psaní 3
autor: Mgr. Jarmila Hájková

Prezentace a pracovní listy s tématem, jak pracovat s klávesou Delete.

Zvířátka a svetry
autor: Jitka Musilova, Zuzana Šuleková

Pracovní listy k procvičení jemné motoriky. Děti mají za úkol doplnit vzory naznačené čárkovanou čárou a obrázky vybarvit.

Modul Blogy

 

geralt. Pixabay.com: [online]. [cit. 2021-02-23]. Dostupný pod licencí Public Domain na WWW: <https://pixabay.com
/illustrations/ball-binary-computer-data-63527/>.

logo 3

Newsletter Metodického portálu RVP.CZ vydává Národní pedagogický institut České republiky (NPI ČR).

Weilova 1271/6, 102 00 Praha 10
www.npicr.cz, www.rvp.cz
ISSN: 1802-4785

Související dokumenty