Vloženo: 02.12.2020 Autor: Oldřich Vybíral / Oddělení vzdělávání

Novinky na metodickém portále rvp.czna prosinec 2020.

 


Nový newsletter Metodického portálu RVP.CZ

číslo 12, prosinec 2020

Zapište si do kalendáře termíny online setkání

kalendar

2. 12. 2020 od 20:00 – Logopedie na ZŠ

V listopadu jsme se od PhDr. Martiny Černé dozvěděli, jak se může učitel podílet na rozvoji řeči žáků na 1. stupni. Pojďme udělat další krok a podívejme se na možnosti logopedických cvičení a aktivit napříč předměty.

16. 12. 2020 od 20:00 – Asertivita učitele

Myslíte, že asertivní učitel je jen prázdné slovní spojení? Mgr. Roman Pešek vás přesvědčí, že asertivita může nejen zlepšit komunikaci a vztahy, ale i ochránit samotného učitele.

Online setkání projektu APIV A

1. 12. 2020 od 14:00 – Příklady praxe vzdělávání žáků s odlišnými kulturními a jinými životními podmínkami

Jak rozlišovat vzdělávací potřeby žáků v heterogenní třídě a jak je zohledňovat při přípravě a realizaci výuky? Lektor: Doc. PhDr. et PhDr. Martin Kaleja, Ph.D.

8. 12. 2020 od 12:00 – Postavení asistenta pedagoga ve školském systému

Kompetence asistenta pedagoga, komunikaci a spolupráci asistenta s dalšími aktéry výuky nebo roli asistenta pedagoga ve třídě u žáků se SVP pro vás shrnou PhDr. et Mgr. Alexandra Kiml a Mgr. Jana Vavřincová.

8. 12. 2020 od 16:00 – Hodnocení v individualizované výuce v základním vzdělávání

Co umožňuje tzv. plánování pozpátku, kdy od jasného cílového stavu plánujeme postupné kroky, jejich průběžné vyhodnocování a poskytování efektivní zpětné vazby? Lektor: PhDr. Karel Starý, Ph.D.

Služba pro vás: Chcete být informováni o aktuálním online setkání? Nechte si zasílat upozornění na webináře e-mailem. Stačí pouze zadat vaši e-mailovou adresu. Zasílání upozornění můžete kdykoli zrušit.

Přihlásit se k odběru upozornění »

Výběr aktuálních příspěvků

 

Modul Články

Modul DUM

Z ostatních aktivit

Práce v Microsoft Teams v 5. třídě ZŠ
autor: David Fišer, spoluautor: Mgr. Daniela Holičová

Přechod žáků z prezenční do online výuky není obtížný, pokud mají zvládnuté některé základní postupy práce s digitálními technologiemi. Podstatným tématem je dodržování zásad zdravého a bezpečného přístupu k práci s technologiemi, rozpoznání nebezpečí v online prostředí s důrazem na výběr informací, které o sobě žák může bez obav zveřejňovat. Žáci pracují s textem, takže aktivita směřuje i k naplňování očekávaného výstupu z českého jazyka.

Různá pojetí školních blogů
autor: Ludmila Kovaříková

Článek popisuje několik pohledů na možný obsah žákovských blogů a práci s nimi.

Aktivity pro tablety vyžadující napsání krátké odpovědi žákem
autor: Martina Štikarovská

Příspěvek s praktickými ukázkami aktivit a výsledky žáků při práci na tabletech už od prvního ročníku. V článku najdete tipy, jak všemožně zapojit aktivitu Zapojte se! ze SMART Notebooku do různých částí hodiny. Můžete pracovat s dětmi ve skupinách, ale i individuálně s žákovskými zařízeními, jako jsou tablety, telefony. Aktivita se dá využít i v počítačových učebnách.

Zájmena on-line pro 5. ročník
autor: Mgr. Petra Cemerková Golová

Materiál obsahuje sérii digitálních pracovních listů k vyvození a procvičení učiva o zájmenech. Žák se naučí a procvičí určování druhů, rozdíl mezi vztažnými a tázacími zájmeny, naučí se používat MNĚ/MĚ a SEBOU/S SEBOU. Digitální listy byly využívány a vytvořeny při distančním vzdělávání (březen–květen 2020 po uzavření škol) v prostředí Google formulářů. Tento materiál může sloužit k inspiraci pro tvorbu v tomto prostředí či k využití v hodině se zapojením ICT technologií. List mohou žáci zpracovávat na tabletu nebo telefonu či na PC.

Kvádr – doplňovačka
autor: Mgr. Radomír Macháň

Procvičení získaných základních znalostí a návazných dovedností převodů jednotek a výpočtů s krychlí a kvádrem. Doplňování chybějících údajů do textu s využitím QR kódů. Kombinace rozvíjení čtenářské, matematické i digitální gramotnosti.

K baroku
autor: Mgr. Marcela Svejkovská

Žáci hledají cestu k baroku prostřednictvím krátkých videí, hledáním klíčových slov, přemýšlením nad pravdivostí hypotéz, dramatizací, diskuzí.

PPUČ

Společně s kolegy jsme pro vás vytvořili videonávod, jak pracovat s výstupy gramotnosti u dětí a žáků v MŠ a ZŠ. Najdete v něm, jak:

  • pracovat s publikacemi,
  • pracovat s očekávanými výsledky učení v matematické, čtenářské či digitální gramotnosti,
  • pomocí nich plánovat vaši výuku,
  • díky nim sledovat pokrok v rozvoji gramotností vašich dětí a žáků.

Samotné materiály najdete ke stažení zde:

airpix. flickr.com: Blog [online]. 2017
-07-10 [cit. 2020-11-23]. Dostupný
pod licencí CC-BY na WWW:
<https://www.flickr.com/photos/
144152028@N08/35446305380/>.

logo 3

Newsletter Metodického portálu RVP.CZ vydává Národní pedagogický institut České republiky (NPI ČR).

Weilova 1271/6, 102 00 Praha 10
www.npicr.cz, www.rvp.cz
ISSN: 1802-4785

Související dokumenty