Vloženo: 01.09.2022 Autor: Oldřich Vybíral / Odbor školství JMK

V souladu s ustanovením § 6a vyhlášky č. 13/2005 Sb., o středním vzdělávání a vzdělávání v konzervatoři, ve znění vyhlášky č. 266/2022 Sb., určil Krajský úřad Jihomoravského kraje, odbor školství střední školy k poskytování jazykové přípravy cizinců ve středním vzdělávání.

Nové online kurzy pro cizince, kde se naučí česky

Kurzy od META

  • META, o.p.s. od roku 2004 podporuje cizince v rovném přístupu ke vzdělávání a pracovní integraci vyvinula novou mobilní aplikaci nazvanou Čeština2. Jde o online nástroj pro vícejazyčné děti od 5 let, které se teprve učí česky, a i pro jejich rodiče a pedagogy: https://www.cestina2.cz/.
  • A současně nyní META, o.p.s. spustila online výukovou platformu Levou zadní online pro dospívající mladé lidi, kteří přicházejí do České republiky bez znalosti češtiny (kurz Chci se učit česky), i jejich vyučující, kteří zde naleznou metodickou podporu včetně mnoha rozličných materiálů, které jim pomohou s výukou češtiny jako druhého jazyka na školách (kurz Chci vyučovat češtinu).
  • Souhrnné informace k těmto dvěma kurzům naleznete na tomto odkazu https://levouzadnionline.cz/.

Kurzy od Člověk v tísni

 

MŠMT a NPI ČR plánují webinář na 18. září 2023 ve 14:00 h. Přihlašování je možné na tomto odkazu:

https://www.npi.cz/vzdelavani/15-vzdelavaci-programy/74709-webinar-system-jazykove-podpory-na-ss-aktualni-informace-msmt

Následně budou zveřejněny prezentace a video z tohoto semináře. Prezentace níže jsou ze školního roku 2022/23.

Aktuální znění materiálů (vyhláška, metodika, vzor žádosti):

https://www.msmt.cz/vzdelavani/stredni-vzdelavani/zaci-cizinci-ve-strednich-skolach

 

Metodickou podporu učitelů při vzdělávání žáků cizinců nadále zajišťuje Národní pedagogický institut ČR (NPI ČR), viz https://cizinci.npi.cz/, který nabízí i tlumočnické a předkladatelské služby pro žáky a příp. jejich rodiče, https://cizinci.npi.cz/tlumoceni-a-preklady/. NPI ČR nabízí také webinář k výuce češtiny jako druhého jazyka pro středoškoláky, který proběhne dne 3. října 2023, 14.00 - 17.30 – přihlásit se můžete zde nebo dne 21. listopadu 2023, 14.00 - 17.30 – přihlásit se můžete zde.

Související dokumenty